Go to main navigation

USA

Ladda med fotboll

1,6 miljarder människor runt om i världen har bristande tillgång till elektricitet eller saknar det helt. Fyra studenter vid Harvard university i USA har uppfunnit en elalstrande fotboll, Soccket, och tar nu barnen till hjälp för att producera el.

Soccket lagrar energi när man spelar med den. 15 minuters sparkande och rullande ger tre timmars energi. När mörkret faller kan man koppla en lampa till bollen och få ljus. Det finns också ett USB-uttag som gör det möjligt att ladda elektronisk utrustning.

– Det blir hela tiden strömavbrott i Nigeria, säger Jessica Matthews, en av Harvardstudenterna, vars föräldrar kommer från Nigeria.

När hon var liten och familjen besökte hemlandet led hon av dieselångorna från reservgeneratorn.

– Jag kunde inte andas – och tyckte att det var fruktansvärt att mina släktingar hade det så hela tiden, säger hon till BBC.

Tillsammans med tre andra studenter uppfann hon Soccket och grundade Uncharted Play, ett företag som vill förbättra liv genom lek.

Bollen fungerar som en portalgenerator som samlar energi under spelets gång. 15 minuters spel ger tre timmars energi till en LED-lampa.

Det finns också ett USB-uttag som gör det möjligt att ladda annan elektronisk utrustning via bollen.

 Idén föddes under en kurs på Harvard – en ingenjörskurs för icke-ingenjörer.

– Vi har ingen bakgrund inom teknik över huvud taget, så vi vände oss till ingenjörer och berättade om vår idé. Vi fick svaret att det inte alls skulle vara möjligt, säger Jessica Matthews.

Men gruppen gav sig inte. 2009 lanserades de första fotbollarna till utsatta områden världen över. Uncharted Play, som tillverkar Soccket, fick stöd av bland andra Barcelonaspelaren David Villa. Även före detta presidenten i USA, Bill Clinton, och hans organisation The Clinton Global Initiative är med och finansierar.

– I dag kan fler barn göra sina hemläxor sent på kvällarna, säger Matthews till the Huffington Post.

Efter framgångarna med Soccket har Uncharted Play beslutat att utveckla fler energigenererande produkter. Prototyper har tagits fram av bland annat amerikanska fotbollar, hopprep och skateboards.

 – Hållbarhet både kan och borde vara kul! Att spela fotboll är universellt vilket har gjort det till en bra plattform för förändring.

Camilla Göth