Go to main navigation

Uganda

Linda levde bondeliv i Uganda

Linda Andersson är precis hemkommen från Uganda där hon under tre veckor fått prova på att vara bonde på den afrikanska landsbygden. Nu är hon övertygad om att varje människa kan påverka världen till det bättre.

Linda lämnade ett liv som bankanställd småbarnsmamma i Täby för att flytta in hos en familj i byn Katelaba i Uganda. Familjen består av Angela och Ivan och deras tre barn. De arbetar som lärare och familjen äger både en kaffe- och en bommullsplantage.  För Linda var det intresset för biståndsfrågor som lockade. Och äventyret.

Hon arbetar med CSR-frågor på banken och säger att hon visste hur bistånd fungerade i teorin men ville veta hur det egentligen fungerar i praktiken. Projektet genomförs av Kooperation utan gränser för att uppmärksamma kvinnliga bönders situation i Afrika.

Arbetet som afrikansk bonde var extremt hårt, men Linda tyckte att levnadsstandarden var över förväntan. Familjen hon bodde hos har det dock något bättre ställt än många andra i byn. Deras hem hade cementgolv i stället för stampat jordgolv.

Linda tycker att jämställdhetsutbildningen som byns kooperativ leder har gett resultat.  Männen deltar mer i hushållsarbetet och kvinnorna får mer ansvar för inkomsterna, som allt oftare går till sjukvård och utbildning. Linda tror däremot inte att förändringen går särskilt djupt.

– Att de delar på arbetet sitter i händerna och inte i hjärtat. De vet att de tjänar ekonomiskt på det, men det ligger inte i grunden i kulturen.

Linda tycker att de kvinnliga böndernas situation bör uppmärksammas mer. De har fortfarande svårt att få sin röst hörd i samhället.

Ett starkt minne från resan är en treårig flicka med ett brännsår på foten. Linda behandlade såret med sitt enkla förstahjälpen-kit och när hon lämnade byn lekte flickan utan problem. Händelsen är en av flera som gör att Linda tycker att det är tungt att tänka på barnens situation. Att sätta sina egna barn i den situationen kan hon inte föreställa sig.

– Det irriterar mig att människor tror att de inte kan göra något, man kan göra medvetna val! Redan innan resan tänkte Linda i dessa banor, men nu känns det ännu viktigare. Hon menar att vi måste vara beredda att betala mer för varor, som ekologiskt kaffe och bomullsplagg, för att ge bönderna möjlighet till mer hållbara odlingsmetoder och en större del av intäkterna.

Sofia Quell