Go to main navigation

Norge

Mänskligt zoo återskapas i Norge

För att påminna om hur Norge såg på afrikaner för 100 år sedan har två konstnärer återskapat ett zoo med inburade människor. Det kan beskådas i en park i Oslo nästa vecka under 200-årsjubileet för landets konstitution. Konstverket har väckt starka reaktioner och kritik.

År 1914 upprättades ett mänskligt zoo i Norge. I fem månader satt 80 senegaleser inspärrade i vad som kallades "The Congo village". Anledningen var firandet av att Norges konstitution fyllde hundra år. Utställningen invigdes av kungen i Norge och besöktes av 1,5 miljoner människor.

Torsdag den 15 maj, hundra år senare, är det dags igen. I Frognerparken i Oslo kommer återigen människor att agera utställningsexemplar. Det är konstnärerna Mohammed Fadlabi och Lars Cuzner som vill uppmärksamma historien genom projektet "European attraction limited". Men denna gång har de annonserat efter volontärer och vem som helst har kunnat anmäla sig på hemsidan.

Konstnärerna vill påminna om historien som de menar försvunnit i "en kollektiv minnesförlust". De skriver på hemsidan att de vill utmana firandet av 200-årsjubileet av Norges konstitution där värden som jämlikhet och antirasism står i centrum. På sin hemsida skriver de att "Installationen kan ses som ett monument över en rå minnesförlust och en inkörsport till ny kunskap om en skamlig historia. Projektet kommer att ytterligare påverka samhällets syn och behandling av människor med olika kulturell bakgrund."

Konstnärerna har fått 50 000 norska kronor i stöd från KORO, den norska byrån för offentlig konst, för att utveckla projektet. Men projektet har mött stark kritik.

– Det är inte en dokumentär, det är inte ett bildspel, det är inte en PowerPoint-presentation. Det är en reproduktion av det stigma som vi såg 1914, säger Sam Chimaobi Ahamba, ordförande för African Youth in Norway till NRK.

Koro:s VD Gro Kraft svarade till NRK att syftet är att väcka dialog.

– Det är inte vår avsikt att kränka någon. Det är inte heller konstnärernas avsikt som angavs i ansökan. Vad de vill ha är en nyanserad dialog, inte en hatdialog.

Sara Valtersson