Go to main navigation

IT

Mobilen – bondens bästa vän

Från yuppienalle till ett av de viktigaste verktygen för ekonomisk tillväxt i utvecklingsländerna. Nu höjer mobilen sin status ytterligare.

Det började som anekdoter om hur mobilen spelat en roll för tillväxten i utvecklingsländer. Hur fiskare kunnat se det bästa marknadspriset och gå till just den hamnen, eller hur odlare kunnat anpassa sitt utbud. Numera stöds mobilens vikt som utvecklingsverktyg av studier på både mikro- och makronivå. Nya siffror visar att en ökning i mobilanvändande på tio procentenheter i ett utvecklingsland ger en ökning i BNP per capita med 0,8 procent.

Afrika har den snabbaste tillväxten av nya användare. Det har förklarats med kontantkort, billigare lurar och samarbeten med mikrolångivare som skapat affärsmöjligheter för telefonkvinnor i byar där man inte haft mobil.

Ökningen har lagt grunden för lokala operatörer, vilket lett till anpassade tjänster. Till exempel Farmers Friend, ett samarbete mellan Grameen, Google och Afrikas största operatör MTN, som svarar på sms-frågor om allt från bananplantering och väder till sjuka kycklingar.

Nu kommer andra vågen. Nya tjänster brukar betyda musik och surftid. I utvecklingsländer är det jordbrukstips, hälsoråd och pengaöverföringar som förändrar livet.

Victoria Veres