Go to main navigation
Mobilt internet Somalia

Islamistgruppen al-Shabaab i Somalia har tvingat landets största telekommunikationsbolag att stänga ner tjänster för mobilt internet. Användare har nu inte längre tillgång till internet på sina mobiltelefoner.

Foto: Ahmed Osman

Somalia

Mobilt internet stoppat av al-Shabaab i Somalia

Tiotusentals användare har förlorat tillgången till mobilt internet i de södra och de centrala delarna av Somalia sedan i början av februari.

Osman Ali, som äger en elektronikbutik i Somalias huvudstad Mogadishu, är en av dem som drabbats hårt av att islamistgruppen al-Shabaab tvingat landets största telekommunikationsbolag att stänga ner tjänsten för mobilt internet.

-Jag förstår inte varför inte regeringen har gjort något för att ta itu med situationen. De skulle åtminstone försöka hitta ett alternativ för oss.

Mörkret har sänkt sig över landet. Vi har lämnats åt vårt öde, säger han. Osman Ali förklarar att hans försäljning sjunkit dramatiskt sedan förbudet mot internettjänster via mobilen infördes. I januari gav al-Shabaab den lokala telekomjätten Hormuud Telecom 15 dagar på sig att sluta erbjuda mobila internettjänster och fiberoptiska tjänster och hävdade att västerländsk underrättelsetjänst använde dessa för att samla in information om muslimer.

Över 125 000 av Somalias 10 miljoner invånare använder internet enligt mätningar gjorda av Internet World Stats som presenterar statistik om internetanvändningen i världen. Sedan den 6 februari har tiotusentals människor som tidigare använt sig av mobilt internet via Hormuud Telecom förlorat tillgången till nätet.

De fasta bredbandsuppkopplingarna fungerar dock fortfarande. Borgmästaren i Mogadishu, Mohamed Nur Tarzan, har uppgett till medier att anställda vid Hormuud Telecom sagt att företagets personal under vapenhot tvingades stänga ner tjänsten för mobilt internet.

Hormuud Telecom, som uppger sig vara marknadsledande i södra och centrala Somalia och har 60 procent av marknadsandelarna inom mobil- och bredbandstjänster, har inte officiellt kommenterat al-Shabaabs förbud. Men en anställd som IPS talat med säger att företaget inte hade något val än att följa islamisternas krav.

 -Jag tror inte att vi hade något alternativ. Vi är bara företagare och kan inte gå emot kraven från en väpnad grupp. Vi gjorde vårt bästa för att försöka övertyga al-Shabaab om att våra tjänster inte skadar allmänheten på något sätt men det var förgäves, säger den anställde som vill vara anonym.

 Mobilt internet fungerar inte längre i områden som al-Shabaab kontrollerar men inte heller i de centrala delarna av landet och i huvudstaden Mogadishu. Däremot fungerar mobila internettjänster i den nordöstra regionen Puntland och i den nordvästra provinsen Somaliland.

Den tidigare inrikesministern Abdikarim Hussein Guled fördömde förbudet den 11 januari och varnade företag för att samarbeta med den väpnade islamistgruppen.

Regeringen har kritiserats i sociala medier för sin passivitet och för att de inte erbjudit säkerhet för de lokala företagen så att de hade kunnat fortsätta erbjuda tillgång till mobilt internet.

Maryan Ali, en 20-årig student i Mogadishu, säger att hon saknat tillgång till internet på sin telefon i nästan en vecka.

-Jag brukar följa nyheter och få information om världen och kommunicera med familj och vänner, men det kan jag inte längre, säger hon till IPS.

Mohamed Yusuf, en akademiker i Mogadishu, säger att al-Shabaabs förbud mot mobilt internet är en följd av dataanalytikern Edward Snowdens avslöjanden av den amerikanska underrättelsetjänstens omfattande övervakning i och utanför landet.

 -Al-Shabaab fruktar att de också skulle utsättas för övervakning, säger Mohamed Yusuf till IPS.

Ahmed Osman/IPS