Go to main navigation

Somalia

Ny medielag kan slå hårt mot journalister

Mogadishu. Ett förslag på en ny medielag upprör somaliska journalister, som menar att deras arbete blir ohållbart om lagen antas. Den nya lagen skulle bland annat innebära att journalister alltid måste avslöja sina källor.

Oron över mediesituationen i Somalia har också ökat efter att ytterligare en journalist skjutits till döds. Ahmed Shariif Hussein, som arbetade för statlig radio och tv, angreps av okända beväpnade män utanför sitt hem den 17 augusti i norra Mogadishu.

Somalia är ett av världens farligaste länder för journalister. Bara i år har sex journalister mördats och förra året mördades över 15 journalister. Inget av dessa mord har utretts ordentligt eller lett till att någon straffats. Nu säger journalister att den nya medielagen som föreslås kommer att göra deras arbete ohållbart. Ett antal journalister överväger redan att lämna landet om "den tuffa lagen" godkänns av parlamentet.

– Vi trodde att lagen skulle skydda oss. Men nu när den används emot oss tror jag inte att vi kan stanna här längre, säger en somalisk journalist som IPS talat med och som vill vara anonym.

Den föreslagna lagen kräver att journalister avslöjar sina källor och förbjuder dem att sprida information som kan anses bryta mot muslimska eller somaliska traditioner, eller som skulle kunna påverka den nationella säkerheten.

– Som läget ser ut nu kommer den nya lagen att slå hårt mot medierna, begränsa pressfriheten, inskränka yttrandefriheten och begränsa journalisters möjligheter att rapportera fritt, säger Abdelrashid Abikar, pressfrihetskoordinator för Nationella förbundet för somaliska journalister.

En journalist som anklagas för att bryta mot lagen kan bli avstängd från sitt arbete till dess att en domstol beslutar att häva avstängningen.

– Det förvånar alla somaliska mediearbetare att regeringen inte har insett hur situationen är för de journalister i landet som har som uppdrag att informera allmänheten. Vi utsätts för dödshot dagligen. Varför insisterar regeringen på att införa sådana drakoniska lagar, frågar en journalist som arbetar i Mogadishu.

Somalias premiärminister Abdi Farah Shirdon mötte journalister den 18 juli för att diskutera den föreslagna lagen. Dagen efter mötte Somalias president Hassan Sheikh Mohamoud pressen i samma ärende. Sedan dess har det hållits flera möten med regeringstjänstemän, däribland informationsministern. Regeringstjänstemän har lovat att se över lagförslaget i samråd med lokala medierepresentanter så att förslaget ligger i linje med bästa internationella praxis.

Men journalister säger till IPS att de har gett upp diskussionerna med informationsdepartementet, som nu för samtal med "falska" medierepresentanter, mestadels från statliga medier.

 – Jag tror inte att regeringen menar allvar med att se över den nya lagen. De vill ha journalisternas godkännande av de kosmetiska ändringar som de föreslår och vi vägrar att ge dem det godkännandet, säger en journalist som deltagit i samtalen med regeringen tidigare.

Både lokala och internationella organisationer som arbetar med pressfrihet har uttryckt oro över den föreslagna lagen, och kallar den nya lagstiftningen "vag" och "tvetydig" och menar att den kan begränsa det journalistiska arbetet genom otydligt definierade lagbrott.

 – Om lagen införs kommer Somalia inte bli mycket annorlunda än diktatoriska regimer där pressfriheten är obefintlig. Jag uppmanar somaliska lagstiftare att avvisa förslaget eftersom det inte ligger i linje med konstitutionen som garanterar pressfrihet och oberoende journalistik, säger Muse Jisow, chefredaktör vid den somaliska nyhetsportalen somalisan.com, till IPS.

Somaliska ministrar godkände lagförslaget den 11 juli och i september väntas förslaget debatteras i parlamentet. – Jag tror inte att den somaliska regeringen kommer att gå vidare med lagförslaget som det ser ut nu. De kommer att behöva göra ändringar på grund av de synpunkter som framförts av lokala journalister och internationella organisationer, inklusive FN, säger Hassan Harun, medieanalytiker.

Abdurrahman Warsameh/IPS