Go to main navigation
Erika Bjerström

Foto: Frida Svensson

Afrika

"Många är trötta på ensidig rapportering"

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som i Afrika. Trots det domineras den svenska mediebilden fortfarande av en kontinent full av konflikter, fattigdom och katastrofer. – Många afrikaner är oerhört trötta på den ensidiga rapportering som media lyfter fram, sade Erika Bjerström, journalist och utrikeskorrespondent på SVT, på seminariet Afrika – framtidens kontinent.

På Liljevalchs konsthall i Stockholm kan man just nu se fotografen Jens Assurs utställning Africa is a Great Country. Fotografierna visar ett urbant Afrika som utmanar bilden av katastrof och svält som media vanligtvis rapporterar om. I anslutning till utställningen hölls i förra veckan det första seminariet i en seminarieserie som Afrikagrupperna anordnar i samarbete med Jens Assur.

Journalisten och utrikeskorrespondenten Erika Bjerström var där och berättade om medias ensidiga rapportering från Afrika.

 – Jag ska visa vad som fick min bild av Afrika att förändras och därför ta med er på två resor. Dels till Afrika, och dels till mitt yrke som journalist och den kritik jag riktar till både mig själv och min yrkeskår.

Erika Bjerström visar ett fotografi på en grupp kvinnliga massajer i färgglada kläder som tillverkar smycken. Bilden togs på en av SVT:s reportageresor i Kenya där Bjerström tillsammans med en fotograf skulle skildra ”den kris” som massajerna gick igenom.

– Jag närmade mig dem med mycket okunskap. De bor i lerhyddor, har inget vatten och jag betraktade dem som ett väldigt utsatt folk som det är synd om. Tills en av kvinnorna berättade att affärerna hade börjat gå så bra efter smyckesmässan i Paris där massajsmycken tydligen är väldigt heta. Det förändrade min bild totalt.

Problem och konflikter prioriteras ofta i nyhetsrapporteringen, men samtidigt glömmer man bort att utvecklingen har gått stadigt uppåt de senaste 20 åren. Antalet statskupper i Afrika har halverats, fler och fler tv-stationer övergår till att vara fria och 19 länder har nu en fungerande börs som tillsammans omsätter lika mycket som Danmark.

Men det största framsteget anses vara tillgången till mobiltelefoner och informationsteknik. Det har förändrat vardagen för en stor del av befolkningen och är en av orsakerna till att många afrikanska länder lyfter.

 – Människor kan köpa sin första billiga mobiltelefon som många gånger förenklar arbetet och gör det lättare att hålla kontakten med vänner och familj. Det går inte att komma ifrån att Kinas närvaro har spelat en betydande roll för ländernas utveckling, säger Bjerström.

Men hon påpekar också att den ”landgrabbing” som Kina bedriver i Afrika är ett växande hot mot utvecklingen – och hon nämner också ökade inkomstskillnader, islamisering och klimatförändringar. Samma dag som seminariet hölls presenterade Sida en undersökning som visar hur bilden av Afrika förmedlas i massmedier, insamlingsorganisationer och läromedel i Sverige.

Den utfördes mellan 1 januari och 23 mars i år och visar tydligt att Afrika ofta beskrivs som en enhetlig kontinent i stället för många enskilda länder. Det svenska perspektivet på Afrika som en investeringsmarknad blev tydligt i affärspressen. Det är vanligt med rubriksättning som pekar på att tillväxten öppnar upp möjligheter för Sverige.

Trots att 30 procent av afrikanerna bor i städer är det en genomgående bild av landsbygdsmiljön som skildras, även bland insamlingsorganisationer och läromedel. Afrikas länder lyfts till exempel inte upp som exempel i läromedlen när det talas om handel eller globaliserad ekonomi, vilket bidrar till att skildra en kontinent som halkat efter i utvecklingen.

Frida Svensson

Här kan du läsa om undersökningen: http://www.sida.se/Svenska/Nyhetsarkiv/2013/April-2013/Bilden-av-Afrika-i-forandring/

Här hittar du fler seminarier i samma serie: http://www.afrikagrupperna.se/images/pdfs/foldrar/aiagc_program_v8.pdf