Go to main navigation

FN

Osäker framtid för nyhetsbyrån IRIN

Efter den 31 december kommer nyhetsbyrån IRIN inte längre att finansieras av FN, vad som händer då är osäkert. Byrån, som i dag finansieras av UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA, tror dock att det finns hopp för framtiden.

På den egna sajten skriver IRIN att FN kommer se till att nyhetsbyrån är fullt finansierad fram till 31 december i år. Efter det ska de på uppmuntran av OCHA fortsätta som en självständig humanitär nyhets- och analystjänst. Enligt IRIN kommer självständigheten innebära att de får ännu bättre förutsättningar att rapportera om den humanitära branschen.

Men den finansiella frågan är fortfarande inte helt löst, och ännu finns inga garantier för att de ska lyckas undvika nedläggning när FN:s finansiering tar slut .

IRIN har fått flera priser för sin rapportering om bland annat AIDS och miljöförstöring, och beskriver sig själv som en nyhetssajt med uppgift att bevaka de delar av jorden som är underrapporterade, missförstådda och ignorerade. Nyhetsbyrån startade i samband med att folkmordet i Rwanda avslöjande hur medierapporteringen helt missade vissa delar av världen. Förra året fick nyhetssajten över 18 miljoner besök.

Stina Bergdal