Go to main navigation
Video

Foto: .

Censur

Pakistansk provins på väg att blockera Skype

Först blockerades videodelningssajten Youtube i hela Pakistan. Nu kan myndigheterna i den befolkningsrika provinsen Sindh även vara på väg att blockera Skype och tillgången till flera andra populära internetbaserade meddelandetjänster. Orsaken som anges är att terrorister utnyttjar den nya tekniken. Men den förklaringen köps inte av människorättsgrupper.

Enligt det pakistanska telekommunikationsdepartementet använder minst 30 miljoner av landets 190 miljoner invånare internet. Den nya tekniken har fått ett stort genomslag bland landets unga och hela 70 procent av internetanvändarna har ännu inte fyllt 30 år.

Men enligt partiet PPP, som styr i provinsen Sindh, har även terrorister anammat den nya tekniken, och börjat använda sig av bland annat telefontjänsten Skype. Och det har enligt informationsministern Sharjeel Memon gjort det svårare för polisen att spåra dem. Nu vill politikerna i provinsen blockera alla dessa tjänster i samband med en stor operation mot terrorister och andra kriminella grupper.

Men varken internetanvändare eller människorättsaktivister ställer sig bakom planerna.

– Det är ett mycket hårt slag mot de mänskliga rättigheterna och medborgarnas rättigheter, säger Furhan Hussain, vid den Islamabad-baserade internetorganisationen Bytes for All , B4A.

Hussain menar att myndigheterna försöker skjuta över skulden för sina egna misslyckanden på den nya tekniken.

I september förra året blockerade den pakistanska regeringen tillgången till videosajten Youtube med hänvisning till en film där profeten Muhammad förolämpades. Innan beslutet hade myndigheterna försökt att bara blockera den aktuella filmen, men när man misslyckades med det blockerades istället hela tjänsten. Blockeringen skulle enligt planerna hävas efter ett år, men finns fortfarande kvar.

– Myndigheterna är gränslösa i sitt kontrollerande, nu har de till och med börjat med att släcka ned mobilnätet i timtal, säger Muhammad Nawaz i Lahore.

Han berättar hur hans familj inte kunde ringa efter en ambulans då hans systerson hade skadat sig allvarligt eftersom mobilnätet var nedsläckt.

Den pakistanska säkerhetstjänsten medger att mobilnätet ibland stängs ned, men hävdar att det endast sker då man har information om att terrorister är på väg att utlösa sprängladdningar med hjälp av mobiltelefoner.

Det är dock bara i provinsen Sindh som myndigheterna har planer på att blockera användningen av flera meddelandetjänster.

– Det är rent diskriminerande, säger Muhammad Asim, som arbetar med marknadsföring och som bor i provinsens kommersiella centrum Karachi.

Han använder sig ofta av Skype för att nå nya kunder över hela världen.

– Mina konkurrenter i andra provinser och länder kommer definitivt att få en fördel gentemot mig om dessa tjänster blockeras, säger han till IPS.

Provinsregeringen i Sindh har begärt av centralregeringen att få blockera tillgången till internetbaserad telefoni, och det kan bli svårt att avslå en sådan begäran eftersom regeringen i så fall riskerar att bli kritiserade för att inte agera mot terrorismen och den organiserade brottsligheten.

Men Fouad Bajwa, som forskar om internetfrågor, är mycket kritisk till provinsregeringens begäran.

– Det är avgörande att vi nu höjer våra röster för att skydda medborgarnas rätt att kunna uttrycka sig och bli informerade, säger Bajwa.

IPS/Irfan Ahmed