Go to main navigation

Barnsoldater

Rebeller får fristad i Darfur

Den ugandiska rebellrörelsen Herrens motståndsarmé har hittat en ny fristad. Mycket tyder på att det krigshärjade Darfur är rebellernas senaste bas.

Vem minns inte bilderna på de tusentals barn som varje natt vandrade från sina byar i norra Uganda in till närmaste stad? De vandrade bokstavligen för sina liv – risken att de annars skulle bli kidnappade eller mördade av rebellrörelsen Herrens motståndsarmé (LRA) var överhängande.

Efter åratal av terror – som krävde tiotusentals dödsoffer och i stort sett tvingade hela befolkningen på flykt – drog rebellerna vidare, först till södra Sudan och så småningom till det oroliga nordöstra hörnet av Kongo-Kinshasa. Där har mördandet, lemlästandet och inte minst kidnappandet av barn fortsatt. Nu kommer rapporter om att delar av LRA har slagit sig ner i det krigströtta Darfur. Än så länge rör det sig om obekräftade uppgifter, men enligt den brittiska tidningen Independent tas de på stort allvar av såväl FN som andra experter med insyn i Sudans utveckling.

I Darfur lär rebelledaren Joseph Kony och hans trupper, varav majoriteten är kidnappade barn, få ett varmare välkomnande än på de flesta håll i regionen. Sedan många år har regimen i Khartoum stöttat LRA, bland annat med utbildning och vapen. Syftet har varit ett för båda parter "fördelaktigt" arrangemang: tack vare vapnen har LRA kunnat fortsätta kampen mot regimen i Uganda, samtidigt som man har bistått den sudanesiska regeringen i kriget mot befrielserörelsen SPLA i södra Sudan.

Sedan härjningarna inleddes i slutet av 1980-talet har det gjorts ett antal, än så länge fruktlösa, försök att sätta stopp för de mytomspunna rebellerna. Så sent som i december 2008 slog den ugandiska armén till mot LRA-basen i Garamba nationalpark i Kongo. Men trots stöd från amerikanska militära rådgivare och flera tusen kongolesiska soldater blev tillslaget ett fiasko. Flertalet rebeller flydde – och en vecka senare utkrävde de en blodig hämnd på försvarslösa bybor i den så kallade julmassakern.

Joseph Kony och några av hans närmaste mannar är sedan 2005 efterlysta av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Under tiden omvärlden väntar på att den självutnämnde profeten ska infinna sig i rättssalen växer farhågorna om att de numera kraftigt försvagade rebellerna får möjlighet att på nytt samla sina krafter i Darfur.

 

Åsa Nyquist Brandt