Go to main navigation
Scania

Foto: Fredrik Persson/TT

Scania

Scania frias från sanktionsbrott

I februari friade Södertälje tingsrätt två anställda hos fordonstillverkaren Scania från sanktionsbrott. Åklagaren, som har hävdat att företaget olagligen har betalat mutor till Saddam Husseins regim i Irak, kommer inte att överklaga domen.

Åklagaren har inte kunnat bevisa att Scania begick sanktionsbrott när de sålde lastbilar till Irak under FN:s olja-mot-mat-program. Det konstaterade Södertälje tingsrätt i en dom den 20 februari.

Enligt överåklagare Gunnar Stetler, chef för riksenheten mot korruption, saknas förutsättningar för ett annat domslut. Därför kommer han inte att överklaga tingsrättens dom, skriver han i ett mejl till OmVärlden.

Scaniamålet, som åklagaren arbetat i flera år med att utreda, har handlat om 24 kontrakt på fordon och reservdelar. Enligt åklagaren har Scania använt sig av bulvaner som har gjort de olagliga betalningarna till regimen. Tio procent av kontraktssumman ska ha gått till ett irakiskt konto före leverans. Totalt planerade Scania att betala 94 miljoner kronor till den irakiska regimen. Men bara en mindre del av dessa pengar ska ha hunnit betalats ut på grund av den amerikanska invasionen av Irak 2003.

Enligt åklagarens omfattande dokumentation framgick det också att svenska myndigheter kände till att delar av de irakiska kontrakt som svenska företag hade i Irak var ”illegala”. Men tingsrätten menar att åklagarens utredning inte visar att Scania har gjort någon olaglig betalning. Dessutom är det inte klarlagt att de misstänkta med avsikt har försökt kringgå FN:s sanktioner mot Irak.

Åklagaren hade yrkat på tre års fängelse för två av Scanias chefer och tre miljoner kronor i företagsbot. Men nu frias alltså företaget på alla punkter.

OmVärlden har vid flera tillfällen rapporterat om misstankarna och rättegångarna mot Scania och Volvo i Olja-mot-mat rättegångarna. I fallet med Volvo dömdes två anställda för sanktionsbrott år 2012. OmVärldens rapportering från Scaniarättegången 

Nils Resare