Go to main navigation

Hjältar

Sju som borde fått Nobels fredspris

Henry Kissinger, Yassir Arafat och Barack Obama. Norska Nobelkommittén har gjort ett antal kontroversiella val genom åren. Tidskriften Foreign Policy har listat sju personer som inte fått resa till Oslo – men som borde ha gjort det.

1 Mahatma Gandhi

Mer än 60 år efter sin död är Mohandas Karamchand Gandhi fortfarande den mest kända förespråkaren för icke-våld som en väg mot frihet och medborgerliga rättigheter. Han stöpte om Kongresspartiet till en massrörelse med målsättningen att få slut på den sociala och ekonomiska diskrimineringen av det indiska folket – och att nå självständighet från kolonialmakten Storbritannien. Gandhi var aktuell för Nobelpriset vid tre tillfällen: 1937, 1947 samt efter sin död 1948.

2 Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt var USA:s första dam, men också stridbar feminist och förkämpe för medborgerliga rättigheter. Med åren tog hon en alltmer aktiv roll i politiken och höll bland annat egna presskonferenser. Efter maken Franklin D Roosevelts död utsågs hon till FN-delegat, och åren 1946–51 var hon ordförande för FN:s organ för mänskliga rättigheter. Eleanor Roosevelt var nominerad till fredspriset 1947 och 1955.

3 VÁclav Havel

Under kommuniststyret var Václav Havel inte bara en av Tjeckoslovakiens ledande dramatiker, utan också en av de mest kända företrädarna för det politiska manifestet Charta 77 med dess krav på medborgerliga rättigheter. Efter sammetsrevolutionen 1989 blev Havel politiker. Han var Tjeckoslovakiens president 1989–92 och därefter innehavare av samma ämbete i Tjeckien 1993–2003.

4 Ken Saro-Wiwa

Den nigerianske miljöaktivisten Ken Saro-Wiwa ledde motståndet mot oljeutvinningen i Nigerdeltat. Han grundade Movement for the Survival of the Ogoni People, som kämpar för att ge ogonifolket ett drägligare liv och del av oljeinkomsterna, och samlade 300 000 ogonier i en protestmarsch i januari 1993. Ken Saro-Wiwa, som utmanade den nigerianska militärregimen och holländska oljejätten Shell, dömdes till döden av en militärdomstol och avrättades 1995.

5 Ari Nusseibeh

Som rektor för al-Quids-universitetet och PLO:s representant i Jerusalem har Sari Nusseibeh gjort mer än de flesta för att överbrygga motsättningarna mellan Israel och Palestina. Han har bland annat drivit en uppmärksammad fredskampanj tillsammans med Ami Ayalon, tidigare chef för den israeliska underrättelsetjänsten.

6 Corazon Aquino

Stora förhoppningar knöts till oppositionspolitikern Benigno Aquino när han återvände från exilen 1983. Men han mördades strax efter att han hade klivit av planet på Manillas flygplats. I stället blev det hans fru, Corazon Aquino, som kom att leda det folkliga upproret mot diktatorn Ferdinand Marcos.

7 Liu Xiaobo

En av initiativtagarna till Charta 08 – ett upprop för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina, en samtida motsvarighet till Václav Havels manifest Charta 77. Fängslandet av Liu Xiaobo har mötts av protester från stora delar av världen – inklusive USA:s kongress, som slagit fast att Liu "har inspirerat miljoner människor i Kina och världen".

Christofer Brask