Go to main navigation

Somalia

Sjuka får betala priset för våldsamheterna

En månad har gått sedan Läkare utan gränser återkallade sin personal från Somalia på grund av det bristande säkerhetsläget i landet. Organisationen var en av få som hjälpte den fattiga befolkningen med hälsovård och nu står landets vårdpersonal inför en övermäktig uppgift. Regeringen varnar för en kommande humanitär katastrof.

Maryan Yusuf, 39, är svag och kan nästan inte prata på grund av kraftiga smärtor. För några timmar sedan födde hon ett barn på sjukhuset i Afgooye, där de flesta nödvändiga läkemedel nu har börjat ta slut.

- Detta var fjärde gången jag födde barn här, men jag får inte samma vård och samma behandling som vid tidigare tillfällen. Jag har mycket ont och vet inte om jag någonsin kommer att må bra igen, säger Yusuf till IPS från en sjukhussäng som saknar madrass.

 Sjukhuset i staden Afgooye, tre mil från huvudstaden Mogadishu, är en av många vårdkliniker i landet som tidigare fick hjälp av Läkare utan gränser, MSF. Tack vare den hjälpen kunde man på sjukhuset erbjuda stadens invånare gratis hälsovård. Men en månad efter att den medicinska humanitära organisationen helt avslutade sin verksamhet i Somalia på grund av oro för personalens säkerhet har sjukhusets medicinförråd nu börjat sina, berättar chefsjuksköterskan Aisha Ahmed.

På sjukhuset arbetar endast en läkare och sju sjuksköterskor, som gör sitt bästa för att hjälpa de hundratals personer som besöker kliniken varje vecka.

- Det är hit de som är i behov av gratis sjukvård kommer. Men efter att MSF försvann har ingen annan organisation fyllt tomrummet och vi kan inte längre hjälpa befolkningen i staden och dess omgivningar med de behov de har, säger Aisha Ahmed.

MSF har under de senaste 22 åren varit en av få internationella organisationer som funnits på plats i Somalia, ett land som varit drabbat av krig i nästan lika lång tid och vars befolkning är fattig och tvingas leva utan grundläggande samhällsservice.

Den nuvarande regeringen har mycket begränsade resurser samtidigt som den islamistiska gruppen al-Shabaab har fortsatt att genomföra återkommande terrordåd i huvudstaden Mogadishu.

MSF bidrog tidigare med gratis primärvård på olika vårdcentraler, men också med behandlingar mot undernäring, kirurgi och akuta hjälpinsatser. Enligt organisationen hade man fler än 1 500 personer i sin personalstyrka i landet, som arbetade i ett tiotal olika orter.

I samband med att MSF i augusti meddelade att man lämnade Somalia uppgav organisationen att de under förra året bland annat genomförde fler än 624 000 hälsoundersökningar, vårdade 41 100 patienter på sjukhus, utförde 58 620 vaccinationer och förlöste 7 300 barn.

Mohmaoud Yarow, sjukvårdstjänsteman i Mogadishu, menar att MSF:s frånvaro blev kännbar direkt och säger att det nu finns mängder av patienter i landet som inte längre kan få den vård och de mediciner de har behov av.

- Jag kan förstå att det var ett svårt beslut för MSF att lämna Somalia, men effekterna är enorma. Med tiden kan situationen förvandlas till en sjukvårdskris som orsakar många dödsfall, säger Mohmaoud Yarow till IPS.

Sjukvårdsexperter menar att det dessutom finns en risk för att det utbrott av polio som landet drabbats av kommer att förvärras. Detta eftersom MSF tidigare bidrog med de nödvändiga vaccinerna.

Tidigare i år kom rapporter om nya fall av polio från flera områden i Somalia. Världshälsoorganisationen har bekräftat 101 fall av viruset och en massiv vaccinationskampanj lanserades i augusti.

Somalias regering har meddelat att det var med "djup sorg" de tog emot beskedet att MSF beslutat sig för att lämna landet, och har samtidigt återupprepat sin ambition att skapa en säker arbetsmiljö för alla biståndsorganisationer som vill arbeta i landet.

Abdelaziz Qafiifo, talesperson för det somaliska departement som ansvarar för sjukvården i landet, säger att det är mycket olyckligt att MSF:s beslut drabbar det somaliska folket.

- Vi förstår orsakerna, men oavsett motiveringen har beslutet nu skapat ett stort lidande i Somalia, säger Abdelaziz Qafiifo.

Enligt den somaliska regeringen hotar nu en "katastrofal humanitär kris" och man vädjar därför till det internationella samfundet och de biståndsgivande länderna om hjälp.

Men innan den hjälpen kommer riskerar många somalier att stå utan de vårdinsatser de har behov av.

Daahir Owre, en äldre man från distriktet Daynile väster om Mogadishu, berättar att han inte lyckats få tag på antibiotika för den beninfektion som hans hustru drabbats av. På sjukhuset i Daynile fick han beskedet att deras lager av antibiotika tagit slut.

- Nu vet jag inte vad jag ska ta mig till. Jag tvingades gå fem kilometer för att ta mig hit, men här har de inte medicinen eftersom det är slut på lagret, säger Daahir Owre innan han beger sig hemåt till sin sjuka hustru igen, tomhänt.

Ahmed Osman/IPS