Go to main navigation

OmVärlden granskar

Slog larm, fick sparken

Andrew slog larm om rektorns maktmissbruk på sjöfartsuniversitetet WMU i Malmö. Men hans brev läcktes till skolans ledning som gav honom sparken.

En sak har jag lärt mig av det som hände på WMU och det är att aldrig slå larm om missförhållanden igen. Priset du får betala som whistle-blower är för högt, säger han.

Det var i mitten av 2000-talet som Andrew började arbeta på sjöfartsuniversitetet i Malmö. Han hade en hög post, liknande den han hade haft i andra FN-organisationer. Till en början trivdes han och tyckte att universitetets rektor var drivande och bra.

– Han var fantastiskt duktig på att få in pengar och hade bra allianser med framför allt japaner och kineser. Men många på skolan var rädda för honom, han var en tuffing, säger Andrew.

Andrew, som var van vid auktoritär ledarstil, ansåg sig ha ett bra samarbete med rektorn. Men han reagerade på att rektorns flickvän var personalchef. I de organisationer och företag där han tidigare arbetat var kärleksrelationer inom ledningen förbjudna.

Förhållandet påverkade dock inte Andrew till en början. Men efter en tid kontaktade personalchefen honom för att han hade lunchat med några tidigare medarbetare.

– Personalchefen hade sagt till mig att jag inte skulle ha något att göra med tidigare anställda, inte ens de som skulle lämna över till mig. Hon beskrev det som att ”de ska bara ut härifrån”, säger Andrew.

Enligt Andrew förändrades allt efter det. Han upplevde det som att personalchefen nu såg honom som ett hot. Och efter ett par veckor ändrades också rektorns attityd.

– Sjöfartsuniversitetet var som deras eget lilla kungadöme, där de hade våra anställningskontrakt som maktmedel. Vi anställda var beroende av kontrakten, som bara sträckte sig ett par år i taget.

Anställningsvillkoren för internationell personal var goda. Andrew hade 14 månadslöner per år skattefritt, plus andra förmåner. Att lämna anställningen fick ekonomiska konsekvenser, därför vågade ingen protestera, berättar han.

Själv förstod han att hans kontrakt inte skulle förlängas och han skrev ett brev till den internationella sjöfartsorganisationen, IMO, som är huvudman för universitetet. I brevet, som OmVärlden läst, beskriver han situationen som ohållbar och ber IMO att agera. Exakt en vecka senare stängde rektorn av honom från jobbet med omedelbar verkan.

– Jag skrev brevet för att IMO skulle förstå allvaret i situationen. Anställda mådde fruktansvärt dåligt och blev enligt mig utsatta för psykisk misshandel. Du visste inte från en dag till nästa vad din status var eller vem som var nästa person att katapultas ut.

Missförhållandena på skolan hade gjort att flera personer ur personalgruppen hade slagit larm – Andrew var inte den första. Innan han skrev till IMO, hade han tagit kontakt med Malmö stad, Sida och Sjöfartsverket. Av Sjöfartsverket fick han rådet att hålla tyst eftersom ”det här är en strid du bara kommer förlora”.

– Det värsta är att de hade rätt. Jag trodde det rätta var att slå larm, men det har kostat mig oerhört mycket. Här var det så många intressen inblandade, alla kände varandra och höll varandra bakom ryggen.

Efter att Andrew fick sluta dröjde det flera år innan Sida agerade och krävde en oberoende utredning av situationen. Andrew har i dag en ny karriär.

Carolina Jemsby

Fotnot: Andrew heter egentligen något annat. 
Flera av de tidigare anställda på WMU är fortfarande  rädda att uttala sig i medier efter att skolans förra ledning försökt stämma en del personer för förtal.