Go to main navigation

Vitryssland

Sponsorer till hockey-VM tar inte sitt ansvar

Svenska sponsorer åsidosätter mänskliga rättigheter vid hockey-VM. Det visar rapporten "Mänskliga rättigheter på hal is" som Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd publicerade nyligen.

På fredag startar ishockey-VM i den vitryska huvudstaden Minsk. Men rapporter om tvångsarbete och människorättskränkningar omgärdar arrangemanget.

En rapport från Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd visar att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) saknar en människorättspolicy och att de inte gjort mycket för att ställa krav på att mänskliga rättigheter ska respekteras under arrangemanget.

Inte heller har det Svenska Ishockeyförbundet (SIF), som var med och röstade fram Vitryssland som arrangör, eller deras sponsorer Svenska Spel, Scandic Hotels, Škoda, Kyocera och Bauhaus ställt krav på mänskliga rättigheter eller gjort någon konsekvensanalys av risken för människorättskränkningar i samband med VM.

Detta trots att OECD:s riktlinjer säger att multinationella företag ska minimera negativ påverkan av mänskliga rättigheter. Samma sak gäller FN:s vägledande principer om mänskliga rättigheter.

– Det är ingen hemlighet att sponsorer har plånboken närmast hjärtat. Men det är förfärligt att svenska bolag har samband med en del av de inskränkningar av mänskliga rättigheter som pågår i Vitryssland, säger Kristina Henschen, chef för LO-TCO Biståndsnämnd, till OmVärlden.

Rapporten hävdar att det har förekommit tvångsarbete vid bygget av den arena i Minsk där Tre kronor kommer att spela sina gruppspelsmatcher samt att personer som offentligt kritiserat arrangemanget har utsatts för repressalier. Genom att inte agera menar Kristina Henschen att sponsorerna och SIF i stället blir en del av Vitrysslands inskränkningar av mänskliga rättigheter.

– Det är intressant att sponsorerna är så omedvetna om sitt ansvar trots att det står så tydligt i riktlinjerna. Det framgår även av FN:s principer att om företag saknar inflytande att påverka att rättigheterna följs måste de överväga att avveckla sitt stöd, säger hon.

Men genom att inte agera så förknippas de ändå med de inskränkningar av mänskliga rättigheter som pågår i Vitryssland, menar hon.

Nu hoppas hon att denna rapport ska förändra sponsorernas inställning och få dem att ställa krav om mänskliga rättigheter. Swedwatch och LO-TCO vill att ishockeyrörelsen antar en policy om mänskliga rättigheter kopplad till FN:s vägledande principer.

– Principer betyder ingenting om man inte synliggör dem. Med denna rapport vill vi visa att sponsorerna har ett ansvar för de mänskliga rättigheterna. Vi hoppas att sponsorerna nu ska gå ut gemensamt och ställa krav på det Svenska och Internationella Hockeyförbundet.

Sara Valtersson