Go to main navigation

Pakistan

Stor rädsla att förrymda talibaner ska utkräva hämnd

Peshawar. I slutet av juli lyckades en grupp beväpnade män frita närmare 200 fångar från ett fängelse i pakistanska Dera Ismail Khan. Bland de fritagna fanns flera talibaner, och nu växer oron för att de förrymda fångarna ska utkräva hämnd på de personer som bidrog till att de kunde gripas. Samtidigt ifrågasätts polisens och arméns agerande i samband med fritagningen.

I Dera Ismail Khan kan nervositeten nästan kännas i luften. Området ligger i den oroliga nordpakistanska provinsen Khyber Pakhtunkhwa, som gränsar till provinserna norra och södra Waziristan, en region där talibanerna sedan länge funnit en fristad.

Många oroar sig nu för att de fritagna talibanerna ska återvända för att slå till mot dem som misstänks för att ha hjälpt myndigheterna, men också för att extremisterna ska återuppta sina övriga aktiviteter.

 – Människor är rädda efter fritagningen eftersom så många hårda upprorsmakare är på fri fot. De kommer att trakassera befolkningen och ytterligare försämra säkerheten i området, säger Ahmed Sultan, professor i statsvetenskap vid universitetet Gomal University i Dera Ismail Khan.

Oron växer också på andra platser. En polis i det närliggande distriktet Tank säger att även befolkningen där oroar sig för att talibanerna ska utkräva hämnd på personer som misstänks ha samarbetat med polisen. Att det dessutom finns misstankar om att poliser och medlemmar i säkerhetsstyrkorna medverkade vid fritagningen den 29 juli har bara spätt på lokalbefolkningens oro. Muhammad Nabi Gul, som tidigare var chef vid ett fängelse, säger till IPS att talibanerna har anhängare både inom polisen och bland andra myndigheter.

Misstankarna om att poliser ska ha medverkat vid fritagningen förstärktes efter att en företrädare för talibanerna via pakistanska medier gått ut och tackat "poliser och fängelsepersonal för deras fulla samarbete" i samband med fritagningen.

Muhammad Nabi Gul menar att fritagningen i Dera Ismail Khan aldrig hade gått att genomföra om myndigheterna hade genomfört en ordentlig utredning av den stora fritagning som skedde vid ett fängelse i Bannu förra året. Enligt Pervez Khattak, som är chefsminister i Khyber Pakhtunkhwa, var det en av de fångar som lyckades fly i samband med fjolårets fritagning som planerade fritagningen i Dera Ismail Khan.

Den utpekade heter Adnan Rashid och var tidigare anställd vid Pakistans flygvapen, innan han dömdes för ett mordförsök på landets dåvarande president Pervez Musharraf i slutet av 2003. Rashid påstås ha utbildat en grupp män som sedan ska ha planerat stormningen av fängelset, som skedde vid midnatt.

– Våra poliser var inte på plats. Istället för att skydda fängelset tog polisen skydd i ett närliggande hus i samband med attacken, säger Ali Amin Gandapur, som är minister med ansvar för ekonomiska frågor i Khyber Pakhtunkhwa.

Gandapur berättar att han nu kommer att kräva att de poliser som inte skötte sitt arbete ska ställas till svars. Även militärens roll i samband med fritagningen har ifrågasatts. Imran Khan, som är partiledare för Pakistan Tehree-k-e-Insaf, menar att det är underligt att fritagningen kunde genomföras så enkelt och med sådan precision – med tanke på att det finns 25 000 soldater stationerade i staden.

– Jag kommer med arméchefen ta upp frågan om hur gruppen av beväpnade män kunde passera ett halvdussin säkerhetsspärrar och nå fram till fängelset, säger Khan.

Även chefsminister Khattak ifrågasätter arméns agerande.

– Knappt ett hundra personer på fordon kunde ta sig fram till fängelset utan att armén reagerade.

Khattak säger att han ringde till arméns befäl i Peshawar medan fritagningen pågick, och krävde att armén skulle skickas till fängelset för att sätta stopp för aktionen. Svaret han fick var att militären väntade på besked "från överordnade".

 Ashfaq Yusufzai/IPS