Go to main navigation

Etiopien

Stort tillslag mot regimkritiker i Etiopien

Yttrandefriheten i Etiopien fortsätter att inskränkas. I helgen greps nio regimkritiska människorättsaktivister i Addis Abeba. Tre journalister och sex bloggare från gruppen "Zon 9" sitter inspärrade för att de uttryckt kritik mot bland annat övergrepp och korruption.

– Det här är en del av en lång trend av gripanden och trakasserier av människorättsförsvarare, aktivister, journalister och politiska motståndare i Etiopien, säger Claire Beston, som bevakar Etiopien på Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Efter att flera medlemmar i Zon 9-gruppen hade upplevt ökade trakasserier och övervakning har verksamheten legat nere de senaste sex månaderna. Men bara två dagar efter gruppens omstart den 23 april kom tillslaget. Samtidigt som bloggarna och journalisterna tillfångatogs så greps även 20 medlemmar från oppositionspartiet Semayawi.

– Människorättssituationen i Etiopien är allvarlig och den senaste tidens attacker på civilsamhället är mycket oroande. Journalister och människorättsförsvarare är särskilt utsatta, vilket inte minst gripandena av de här sex bloggarna och tre journalisterna är ännu ett exempel på, säger Robert Hårdh, chef för organisationen Civil Right Defenders.

Civil Right Defenders kräver att de arresterade omedelbart friges och menar att FN:s människorättsråd bör ta upp frågan med den etiopiska regimen i samband med den universella periodiska granskningen av landet 6 maj. Även Amnesty International fördömer dessa gripanden som de menar kväver yttrandefriheten. De arresterade måste omgående få tillgång till advokat och få träffa sina familjer, skriver de.

Sara Valtersson