Go to main navigation
Yasmin Sooka

Yasmin Sooka, sydafrikansk människorättsadvokat.

Foto: Daniel Breece

Sri Lanka

"Styret alltmer auktoritärt"

Sri Lankas regering använder ofta ordet försoningsprocess. Men fem år efter slutet på det blodiga inbördeskriget sker fortfarande brutala övergrepp på ön. Tamiler som kidnappats vittnar om systematisk tortyr och sexuellt våld.

Den sydafrikanska människorättsadvokaten Yasmin Sooka besökte nyligen Sverige för att presentera en rapport där 40 tamiler som lyckats fly landet, både män och kvinnor, ger skrämmande vittnesmål från dagens Sri Lanka.

– Det finns tydliga mönster av kidnappningar – tydliga mönster av systematisk tortyr, sexuellt våld och våldtäkter.

Dessutom finns ett påtagligt mönster av korruption och en kultur av straffrihet inom säkerhetsstyrkorna, säger Yasmin Sooka. Hon var en av de tre i en expertpanel som FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon tillsatte och som 2011 kom med en kritisk rapport om Sri Lanka.

Tillsammans med organisationen Bar Human Rights Committe har Yasmin Sooka nu grävt vidare. Majoriteten av de intervjuade tamilerna flydde Sri Lanka 2013. Kriget tog slut i maj 2009, men varför sker tortyr och sexuellt våld ännu i dag? Motivet är enligt Yasmin Sooka att avhumanisera tamilerna och genom terror och straffrihet skapa en kultur av tystnad, som en andra upprensning efter kriget.

– Detta är toppen av ett isberg. Vi har träffat personer som lyckats fly eller köpa sig fria, men för dem som lever kvar uppe i norr, med militären inpå sig varje dag, är övergreppen en del av vardagen.

Sri Lankas regering talar i dag mest om en lyckad försoningsprocess, något som Yasmin Sooka beskriver som avlägset.

– Man kan inte bygga försoning utan att prata om sanning och rättvisa och att arbeta för att övergreppen upphör.

FN:s människorättskommissionär Navi Pillay påpekade förra året att landet sjunker allt djupare in i ett auktoritärt styre. En av dem hon mött från regimsidan är förre generalen Shavendra Silva, numera Sri Lankas vice ambassadör i FN i New York. Under kriget ledde han styrkor som misstänks för omfattande övergrepp och som kan komma att klassas som brott mot mänkligheten.

– Det är alltid total förnekelse. Generalen frågade i stället vilka som har berättat om de här händelserna, berättar Yasmin Sooka.

I mars röstade FN:s råd för mänskliga rättigheter för en resolution som innebär att Pillay nu kan tillsätta en oberoende utredning om krigets slutskede. Sri Lankas regering godkänner inte resolutionen och tänker inte samarbeta med utredarna.

– Dessa processer tar mycket lång tid men det är otroligt viktigt att påtryckningarna fortsätter. I ljuset av alla de fakta som fortsätter att komma från Sri Lanka, kan regimen inte förneka övergreppen hur länge som helst. Den största faran är om vi tillåter dem att komma undan.

Yasmin Sooka menar att även om resolutionen är en milstolpe, så räcker det inte med att bara FN agerar.

– Det är oerhört viktigt att det civila samhället reagerar och försöker påverka sina regeringar, frågorna måste lyftas upp på dagordningen. I Sydafrika hade vi aldrig blivit fria om det inte hade varit för den internationella solidaritetsrörelsen. Det blir otroligt problematiskt när civila behandlas som terrorister och kommer Sri Lanka undan rättvisan är risken stor att fler länder tar efter.

Daniel Breece

Rapporten i sin helhet finns att läsa på http://www.stop-torture.com/