Go to main navigation
Magnus Falkehed och Niklas Hammarström

Foto: Ola Torkelsson och Kontinent

Bortförda

"Syrien är en mardröm för journalister"

De svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström blev i lördags bortförda i Syrien. Just nu finns bara spekulationer om vad de båda journalisterna råkat ur för, men än så länge kan ingenting bekräftas. Syrien klassas som världens farligaste land för journalister att arbeta i – hittills har 110 journalister dödats under konflikten.

– Det här är det värsta man kan råka ut för som journalist. Ingen träning i världen kan förbereda dig för en sådan situation, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Det var i lördags när de var på väg att korsa gränsen mellan Syrien och Libanon som de båda svenskarna fördes bort av än så länge okända personer. Det är fortfarande oklart hur överfallet gick till och vilka som ligger bakom.

– Det spekuleras vilt i media om vad som har hänt Magnus och Niclas. Det bästa spåret är väl den syriske människorättsaktivisten Yasir Al-Sayed Issas uppgifter, men det är ingenting som vi kan bekräfta, säger Jonathan Lundqvist.

Yasir Al-Sayed, som är bosatt i Stockholm, påstår att han fått uppgifter från människorättsaktivister i Syrien om att de båda svenskarna har kidnappats av en liten kriminell grupp som med största sannolikhet är ute efter att pressa anhöriga eller den svenska regeringen på pengar.

Kriget i Syrien har krävt fler än 110 000 människoliv och nyhetsrapporteringen är mer än osäker. Enligt Reportrar utan gränser har situationen för journalister i Syrien försvårats avsevärt under det senaste året.

– De flesta journalister tvingas resa in med olika rebellgrupper. Problemet är att det finns konkurrerande rebellgrupper i Syrien med helt andra politiska dagordningar, som ser västerländska journalister som spioner, säger Jonathan Lundqvist.

Just nu är Syrien det värsta landet att jobba i för en journalist. Sedan konflikten i landet startade för snart tre år sedan har mer än 110 journalister och nyhetsproducenter dödats. Dock ska det poängteras att enbart sju av dessa var utländska journalister. Dessutom är 60 journalister för tillfället i förvar hos syriska regimens styrkor eller kidnappade av beväpnade islamistgrupper.

– Det är en mardröm att verka som journalist i Syrien just nu. Magnus och Niclas är vana vid den här typen av situationer och borde ha bättre förutsättningar än många andra att klara av det, säger Jonathan Lundqvist.

Han förklarar att Reportrar utan gränser just nu drar i alla möjliga trådar för att få fram information om de båda svenska journalisterna.

– Vi jobbar med den informationen vi får in. Det är lite som att lägga ett pussel. Förhoppningsvis träder en tydlig bild fram så snart som möjligt.

Magnus Falkehed har vid ett flertal tillfällen skrivit för OmVärlden. Senast skrev han om kokainkarteller i den västafrikanska staten Guinea-Bissau.

Per Engström