Go to main navigation
Unescostopp

Foto: Åke Ericsson

Kovändning

Unesco stoppade svensk fotograf

En svensk fotograf skulle ställa ut bilder från Kosovo hos FN-organet Unesco i Paris. Men det gillade inte Serbien. Då stoppades bilderna, trots att Unescos chef sagt att press- och yttrandefriheten är hennes viktigaste fråga.

I tio år har den svenske fotografen Åke Ericson följt utvecklingen i byn Loxha i Kosovo. Under hösten ger han ut en fotobok med specialskrivet förord av FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan.

Under våren 2011 fick Åke Ericson även ett kontrakt på att bilderna skulle ställas ut av FN-organet Unesco i Paris. Men några veckor före vernissagen stoppades utställningen efter protester från den serbiska delegationen till Unesco.

I ett intern mejl som OmVärlden tagit del av skriver en tjänsteman vid Unesco att utställningen är allt för politiskt känslig eftersom organisationens generaldirektör Irina Bokova ska besöka Serbien och landet även har ansökt om medlemskap i Unesco:s Executive Board.

Åke Ericson är en prisbelönt fotograf som ofta varit publicerad i OmVärlden. Han reste till byn Loxha i Kosovo första gången 1999. Internationella Röda korset klassificerade då Loxha som regionens mest förstörda by efter kriget i Kosovo.

– Jag reste dit mest av en slump tillsammans med svenska Röda korset och bestämde mig för att följa arbetet med återuppbyggnaden.

Därefter har Ericson rest dit ett tiotal gånger för att dokumentera utvecklingen och spegla människorna i byn.

Redan 2009 gjorde han en förfrågan hos Unesco, som både har en omfattande verksamhet på Balkan och dessutom är det FN-organ som ska värna press- och yttrandefriheten. I våras fick han klartecken, men något senare stoppades alltså utställningen med motiveringen av den var ”för politiskt känslig”. I brevväxlingen mellan Unesco:s tjänstemän skriver man att generaldirektören Irina Bokova inom kort ska besöka Serbien och att alla tänkbara protester med anledning av utställningen bör undvikas.

Irina Bokova, som tidigare var Bulgariens representant i Unesco, har flera gånger pekat ut just press- och yttrandefriheten som Unescos viktigaste fråga, bland annat när hon talade vid ett det svenska Unescorådets 60-årsjubileum tidigare i år.

Jesper Bengtsson