Go to main navigation

Bangladesh

”Utomrättsliga avrättningar måste stoppas”

Under januari har över 30 personer sannolikt avrättats utan rättegång i Bangladesh, enligt människorättsorganisationer. Polisen säger att dödsfallen skett i samband med eldstrider. Nu kräver Human Rights Watch att regeringen tillsätter en oberoende utredning av händelserna.

Efter det omstridda valet i Bangladesh i början av året ska problemet med påstådda utomrättsliga avrättningar ha blivit ännu större än tidigare, enligt organisationen Human Rights Watch. Valet, som bojkottades av oppositionen, var det blodigaste sedan självständighetskriget 1971 och 150 människor dödades.

Under själva valdagen brandbombades över 200 vallokaler, de flesta av oppositionsanhängare, och minst 18 personer omkom.

Såväl mängden människor som försvunnit som antalet personer som enligt polisen har dödats i eldstrider har ökat markant sedan 2004. Då tillsattes Rapid Action Battalion, RAB, en polisstyrka med uppgift att skydda landet från terrorism.

– RAB tillsattes av oppositionen i efterdyningarna av 11 september. Sheikh Hasina, som i dag leder landet, har alltid kritiserat avrättningarna och lovade att de skulle sluta och att de skyldiga skulle ställas till svars om hon blev vald. Men när hon kom till makten 2009 hände ingenting, säger Meenakshi Ganguly, chef för södra Asien hos Human Rights Watch.

Bara i januari har den lokala människorättsorganisationen Ain O Salish Kendra noterat 33 utomrättsliga avrättningar, varav de flesta rör oppositionsaktivister, skriver Al Jazeera. När någon har hittats död följer myndigheternas berättelser alltid samma mönster: personen har gjort sig skyldig till ett brott och dödats av misstag vid gripandet när polisstyrkorna har avlossat skott i självförsvar. Meenakshi Ganguly säger att berättelserna inte är trovärdiga.

– De här avrättningarna har förekommit i flera år och de skyller alltid på eldstrider, men i så fall borde det finnas fler som har blivit skadade. Trots det så är det alltid bara den som blivit dödad som har skadats.

Nu kräver Human Rights Watch att regeringen ska tillsätta en oberoende utredning av de påstådda utomrättsliga avrättningarna.

– Vårt fokus just nu är att avrättningarna måste stoppas och de ansvariga straffas. De som har dött har gjort det i händerna på regeringen och därför måste regeringen se till att utreda hur det ligger till. Annars skulle det betyda att de stödjer händelserna, säger Meenakshi Ganguly.

Stina Bergdal