Go to main navigation
En svensk biståndsorganisation har förmedlat silvervatten som botemedel mot hiv, stödet har nu upphört. Bilden är från Kibera. Slumområdet i Nairobi där silvervatten användes.

Foto: Petter Bolme/Global Reporting

Medicinskt hokus pokus

Utsatte aids-sjuka för osäker behandling

Den svenska hjälporganisationen Global Relations har behandlat hiv/aids-sjuka i Kenya med kolloidalt silver. En behandling som medicinskt varken kunnat fastställas som säker eller effektiv. De senaste sex åren har Global Relations fått nära 1,3 miljoner svenska skattekronor genom paraplyorganisationen Forum Syd - som nu drar in stödet.

- Kvinnorna använder fortfarande silvervatten som finns gratis på kontoret, säger Monica Adhiambo, som jobbar på Global Relations lokala kontor i Kibera i Nairobi.

Överläkare Åsa Melhus är docent i klinisk mikrobiologi vid Uppsala universitet. Hon har forskat om silver i tio år. Enligt henne är användning av kolloidalt silver, också kallat silvervatten, hälsovådligt. Åsa Melhus är mycket kritisk till att en organisation använder sig av produkten i behandling av hiv/aids-sjuka.

- Det blir en grotesk situation. Det här är bland det mest snuskiga rent etiskt man kan syssla med.

På Forum Syd är personalen tacksam äver att författarna till den här artikeln har uppmärksammat verksamheten med silvervatten, som de själva helt missat. Projektstödschef Maria Kempe säger att Global Relations inte kan räkna med fortsatt stöd från Forum Syd.

  - Global Relations har uppenbart ägnat sig åt att förmedla silvervatten och det är helt förkastligt. Organisationens agerande går helt emot vår grundsyn och strider också mot inriktningen och själva meningen med de projekt som Global Relations sökte och fick pengar för, säger hon.

Global Relations fick statligt projektstöd första gången för sex år sedan, och har sedan dess mottagit totalt 1 293 000 kronor. Organisationen startades 1998 av lärare och elever på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Syftet var att ta vara på intresset för internationella frågor. Organisationen kom att fokusera på projekt i Kenyas huvudstad Nairobi och framför allt det stora slumområdet Kibera.

I det kommunala gymnasiets utbildningskatalog nämns samarbetet med Global Relations. Men skolan säger sig vara ovetande om silveranvändningen.

- Jag kan inte kommentera detta, för jag känner inte till det. Jag har bara hört goda saker om Global Relations, säger Jan Östgård, gymnasiechef och verksamhetsansvarig på Hulebäcksgymnasiet.

EN STOR del av Global Relations verksamhet rör de problem som hiv/aids orsakar. År 2004 startade organisationen en kvinnogrupp med syftet att ge hiv/aids-sjuka kvinnor tillgång till utbildning och arbete. Året därpå introducerades silvervatten i gruppen som fick namnet Silver Women.

Anders Sultan och hans företag Ion Silver är en av de ledande producenterna av silvervatten i Sverige. Det var i samarbete med honom som Global Relations introducerade silvret i sin verksamhet.

- Några av dessa kvinnor var väldigt sjuka. De fick silvervatten och tanken var att döda viruset, säger Global Relations ordförande Per-Olof Hansson.

Anders Sultan skänkte silvervattnet till Global Relations. Han berättade senare om detta på internetforum och använde det i sin marknadsföring av produkten. På alternativmedicinska nätsajter hyllas silvervattnet. Enligt Global Relations ordförande fungerar behandlingen i kampen mot hiv.

- Kvinnornas immunfärsvar har förbättrats. De är friska. Även andra kroppsfunktioner har stärkts, säger Per-Olof Hansson.

DET ÄR dock svårt att hitta forskning som stödjer detta behandlingssätt. År 2007 gick Livsmedelsverket ut och avrådde från användning av silvervatten och fastslog att det inte har någon som helst positiv effekt. Svenska medier larmade om riskerna med silvret, men Global Relations följde inte de statliga rekommendationerna. Forskaren Åsa Melhus sammanfattar forskningen:

- Kolloidalt silver gör ingen nytta alls.

UNDER 2006 beslutade Global Relations att starta en studie av silvervattnets effekt på de hiv/aids-sjuka kvinnorna.

I ett mötesprotokoll benämns frågan som "väldigt kontroversiell". Trots det beviljade Forum Syd organisationens ansökan om projektstöd för en informationskampanj om hiv/aids.

Projektstödschefen Maria Kempe säger att ansvaret inte vilar på Forum Syd eftersom användningen av silvervatten inte ingått i ansökningarna om stöd.

- Vi kan bara ta ansvar fär de projekt där en insats har beviljats, säger Maria Kempe.

Forum Syd beviljade Global Relations ansökan om stöd för 2007, då Silver Women var en del av ett av projekten. Allt enligt Global Relations verksamhetsberättelse, en handling som ska redovisas för Forum Syd - som dock blir förvånad över informationen om silvret och hur Global Relations använt det.

- Hade vi haft kännedom om detta skulle vi ha diskuterat det med dem, säger Maria Kempe.

När Forum Syd kontaktar Global Relations uppger ordförande Per-Olof Hansson att de har använt silvervatten i verksamheten, men att detta upphörde 2006.

I en senare intervju vidhåller han detta, trots andra uppgifter från lokalanställda i Kibera.

- I dag sysslar vi inte med silver. Jag gjorde en naiv bedömning. Jag var inte källkritisk, säger Per-Olof Hansson.

- Det här är förfärligt tragiskt. I fattiga länder griper folk efter varje halmstrå för att få bukt med hiv/aids, säger Pia Engstrand, expert på hiv/aids-frågor på Sida.

Enligt henne måste Sida kunna lita på Forum Syd. Hon anser att Global Relations agerande måste utredas.

- Detta är allvarligt och inte alls bra. Om en organisation har arbetat med det här är det inget som Sida stödjer. Här har det brustit någonstans och detta måste följas upp.

 

Anette Niklasson
Fredrik Nygren
Herman Reuterswärd
Madelene Szabî