Go to main navigation

Mr Evil

Växande opiumberg höjer priset

I väntan på bättre tider hamstrar världens leverantörer opium. Experter befarar att 10 000 ton nu finns i illegala lager.

Trots att det produceras betydligt mer opium än vad som efterfrågas på världsmarknaden så rasar inte priset. Enligt UNODC, FN-organet för narkotikabekämpning, tyder detta på att allt från bönder till stora knarkhandlare hamstrar opium i väntan på bättre tider.

Så mycket som 10 000 ton opium tros finnas i illegala lager – i förädlad form är det lika med heroinkonsumtionen i världen under två år, eller världens samlade behov av morfin i tre år. Det finns två olika teorier om var dessa enorma mängder opium finns, berättar Jean Luc Lemahieu, chef för UNODC-kontoret i Afghanistan.

–  Den mest skrämmande teorin är att det skulle handla om en "Mr Evil", som medvetet köpt upp stora lager av opium och heroin. Sedan skulle denne "Mr Evil" släppa ut alltihop på marknaden för att orsaka skada. Det skulle bland annat leda till en snabb spridning av heroinmissbruket i världen. Men detta scenario är enligt min mening högst otroligt, säger Lemahieu.

–  Mer sannolikt är att ett mycket stort antal aktörer ägnat sig åt hamstring i mindre skala. De hoppas att deras opiumlager ska öka i värde, precis som när du köper aktier och hoppas att börskursen ska skjuta i höjden.

Christofer Brask