Go to main navigation

Giftskandal

Vild strejk i Apples fabrik

Datortillverkaren Apple har höga ambitioner när det gäller socialt ansvarstagande – enligt företaget självt. De kinesiska arbetare som tillverkar skärmarna till Iphone håller inte med.

Oberoende arbetarrättsgrupper har under en längre tid riktat kritik mot taiwanesiska företaget Wintek. Det har handlat om usel arbetsmijö, sju dagars arbetsvecka och extremt låga löner.

Även arbetarna har protesterat: Hösten 2008 bröt en strejk ut i en av Windteks kinesiska fabriker, i Masstop. I januari i år samlades 2 000 av företagets 10 000 anställda i Suzhou för en vild strejk.

Enligt statskontrollerade dagstidningen China Daily slog uppretade arbetare sönder arbetsfordon och maskiner och kastade sten mot polis som ryckte ut. Orsaken till ilskan var uteblivna bonuslöner och rykten att arbetare vid fabriken avlidit på grund av förgiftning.

Enligt lokala myndigheter har ingen av de 47 förgiftade arbetarna avlidit. Och Wintek säger att man efter förgiftningsfallen slutat använda det giftiga ämnet hexan i tillverkningen av touch-paneler.

– När rapporterna om förgiftning i Suzhou kom ut blev arbetarna medvetna om vad de verkligen utsätts för. Vi är besvikna på företaget eftersom förgiftningsincidenterna skedde för flera månader sedan, men kom ut först i januari, säger Debby Chan, projektledare på Hongkongbaserade SACOM (Students and scholars against cooporate misbehaviour).

För Apple har kopplingen till Wintek varit besvärande länge. I maj 2009 organiserade arbetarrättsgrupper en demonstration utanför Apples kontor i Taipei, i protest mot Wintek. I ett e-postuttalande till Global Post säger Jill Tan, Apples talesperson i Asien, att "Apple arbetar för att uppnå största tänkbara sociala ansvarstagande, oavsett var produkterna tillverkas".

När OmVärlden kontaktar Apple om arbetsmiljön vid Winteks fabriker hänvisar pr-avdelningen till "Rick", som "har bättre koll på det där".

Vi hinner berätta att "vi skriver om Wintek-fabrikerna i Kina där arbetarna anser att de blir behandlade illa", innan "Rick" avbryter:

– Du har slagit fel nummer, sir.

Sedan lägger han på luren.

 

Christofer Brask