Go to main navigation
5.jpg

Hajfenor. Efter att ha torkats på trottoarkanten i Hong Kong, exporteras fenorna främst till Kina där de är eftertraktade afrodisiakum. 

Foto: Cloneofsnake/Wikipedia

Listan

Fem potenshöjande medel att undvika

I alla tider har människor använt sig av olika afrodisiakum, det vill säga medel som tros höja den sexuella lusten. Allt från djurben till spanska flugor har testats, och används fortfarande i vissa kulturer.

Priserna på de mest eftertraktade preparaten har med åren skjutit i höjden. Ofta kommer de från utrotningshotade djur, vilket medför att jakten på lusten numera också hotar flera djurarter. Trots det är efterfrågan fortsatt stor. OmVärlden listar här fem klassiska medel som man bör undvika.

 

1. Tigerpenis

Tron att genitalier från olika handjur är ett afrodisiakum är stark i många kulturer. I Kina finns till exempel en restaurang vars namn kan översättas till ”Styrka i en kastrull”. För 200 dollar får man en måltid som består av genitalier från olika djur som tjur, åsna, get och hund.

Tigerpenis anses effektivast, men användningen är numera förbjuden i många länder, skriver tidningen Foreign Policy. Antalet tigrar i världen har aldrig varit så lågt som nu. Enligt organisationen WWF finns det i dag cirka 3200 vilda tigrar i världen. På ett århundrade har antalet tigrar minskat med 97 procent och det största hotet mot dem är tjuvjakt.

Tigrar används inte bara som afrodisiakum, deras ben är också en traditionell medicin i vissa asiatiska länder.

 

2. Björngalla

På 80-talet startades en industri kring björngalla och än i dag finns det farmar där björnarna varje dag ”mjölkas” på sin galla. Björnarna tvingas att leva i burar som är så små att djuren sällan kan stå upp.

Tidigare argumenterade man att industrin skulle hjälpa till att stoppa den illegala jakten men i stället har björngalla blivit en ännu mer kommersiell och populär produkt. Och jakten har snarare ökat eftersom galla från vilda björnar anses ha ett högre värde, skriver organisationen Animals Asia på sin webbsida.

Den lusthöjande funktionen åberopades på 1200-talet av en persisk psykiatriker som rekommenderade en drink gjord på björngalla och grapefruktjuice för kvinnor. Männens njutningskulle höjas eftersom juicen skulle göra vaginan varm och tight för mannen. Björngalla sägs också fungera som preventivmedel, skriver Foregin Policy. 

 

3. Hajfena

Hajfenssoppa har blivit allt populärare i Kina och fenan anses också vara lusthöjande. Färska fenor kan gå för upp till hundra tusen dollar på en asiatisk fiskmarknad och köttet är det dyraste som kommer från havet.

Det höga priset gör att fiskare tjänar mer på att skära av fenorna och kasta tillbaka resten av fisken i havet. Hajarna dör sedan av blodförlust eller på grund av att de inte kan dra vatten över gälarna och kvävs.

De fjorton vanligaste hajarterna som brukar hittas på marknader riskerar samtliga att utrotas, enligt sajten sharksavers.org. 

 

4. Noshörningshorn

Många klassiska afrodisiaka går under signaturläran, det vill säga att det som är likt organet botar sjukdomen.
Därför har horn från många olika djur ansetts vara bra för penisar och lusthöjande.

Mest känt är troligtvis noshörningshornet, även om vissa sajter menar att det är en myt att det setts som ett afrodisiakum och att det bara använts som naturläkemedel.

Sedan 2007 har tjuvjakten på noshörningar ökat dramatiskt, enligt WWF. Försäljningen av noshörningshorn har varit förbjuden sedan 1977 men efterfrågan är fortfarande stor. Värdet är mycket högt och ett horn kan säljas för flera hundra tusen kronor.

Alla arter av noshörningar är i dag mer eller mindre utrotningshotade.

 

5. Myrkottar

Myrkottar är ett däggdjur vars kropp täcks av hårda fjäll och som tros ha många medicinska effekter. När det blev svårare att få tag på tiger, elefant och andra hotade djur blev myrkottarna ett intressant alternativ. I dag är alla olika arter av myrkottar utrotningshotade.

Djuret är eftertraktat både för sina fjäll och sitt kött och den svarta marknaden är i dag större än den för noshörningar, enligt tidningen National Geographic.

Genom att blanda örter med malda fjäll och blod är tron att man ska få en dryck med lusthöjande effekt. Myrkottens skal ska enligt vissa kulturer också kunna bota sexuellt överförbara sjukdomar, skriver WWF. 

Stina Bergdal