Go to main navigation
Jimmie Åkesson 
Sverigedemokraterna
© News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.

Foto: News Øresund /Johan Wessman

Riksdagspartiernas bistånd

SD får fördela miljonbistånd

Sverigedemokraterna kan få fördela omkring åtta miljoner kronor i demokratibistånd från Sida. Merparten är tänkt att gå till likasinnade partier i utvecklingsländer. Exakt hur pengarna ska användas har SD ännu inte bestämt.

Strax före förra valet ändrade regeringen reglerna för det partianknutna stödet: bara partier som suttit minst en mandatperiod i riksdagen kan få pengar. Därmed fick Sverigedemokraterna inte del av partiernas årliga biståndskaka på 80 miljoner kronor.

Efter årets val har dock SD samma rätt som andra riksdagspartier att ansöka hos Sida om stöd till systerpartier och demokratiprojekt.

– Vi får pröva deras ansökan precis som alla andra partiers, säger Johan Norqvist, ansvarig handläggare på Sida.

Med ett väljarstöd på omkring 13 procent kan partiet få upp till åtta miljoner kronor, varav 70 procent i princip är öronmärkta till likasinnade partier i utvecklingsländer.

– Vi är egentligen kritiska till det här stödet. Vi tycker att det är bättre att partierna själva bekostar stöd till partier i andra länder, än att staten gör det, säger Julia Kronlid, SD:s talesperson i biståndsfrågor.

Resterande del av PAO-stödet, 30 procent, är tänkt att gå till andra demokratiprojekt. SD har inte fattat något beslut om vad partiet i så fall vill satsa på, förklarar Julia Kronlid.

– Jag kan tänka mig att vi vill använda medlen till någon typ av stöd för förföljda kristna och hjälp till flyktingar i närområdet.

Det påminner mycket om inriktningen hos den nybildade organisationen Right hand aid, RHA. Föreningens ordförande, Hans Erling Jensen, är SD-politiker från Sjöbo. Även andra personer som ligger bakom RHA är nära knutna till SD och Avpixlat, enligt Aftonbladet som tittat närmare på organisationen.

På sin hemsida beskriver sig Right hand aid som en alternativ biståndsorganisation, vars grundtanke är att ”hjälpa behövande på plats eller i närområden i stället för att öka eller bibehålla den okontrollerade massinvandringen”.

För närvarande driver föreningen två internationella samarbeten. Det ena handlar om att hjälpa gatubarn i Nepal. Det andra är ett samarbete med tyska Haute foundation, en syrisk-ortodox organisation som stöttar kristna som förföljs av den muslimska världen. Dessutom finansierar man en kommande rapport om situationen för Sydafrikas vita befolkning, som enligt RHA ”förföljs, torteras och mördas”.

Ett grundkrav för att SD ska få ta del av demokratistödet är att partiet bildar eller samarbetar nära en biståndsorganisation. Någon sådan har Sverigedemokraterna ännu inte, enligt Julia Kronlid.

Kommer ni att samarbeta med Right hand aid?

– Jag känner till dem för dåligt för att säga något om det nu. Det är sådant vi får ta ställning till om detta blir aktuellt.

Karolina Andersson