Go to main navigation
Strejkande personal vid federala universitetet i delstaten Rio Grande do Norte. Delstatshuvudstaden Natal är en av de tolv städer i landet där fotbolls-VM kommer att avgöras mellan den 12 juni och 13 juli.

Strejkande personal vid federala universitetet i delstaten Rio Grande do Norte. Delstatshuvudstaden Natal är en av de tolv städer i landet där fotbolls-VM kommer att avgöras mellan den 12 juni och 13 juli.

Foto: Fabíola Ortiz/IPS

Brasilien

Våg av protester hotar att lamslå Brasilien inför fotbolls-VM

Snart drar världsmästerskapen i fotboll igång i Brasilien. Samtidigt har en våg av strejker brutit ut och gator fyllts av demonstranter. En del oroar sig för att Brasilien står inför en ny protestvåg av samma omfattning som den som skakade landet för precis ett år sedan.

Personal på både offentliga och privata arbetsplatser har gått ut i strejk, vilket skapat ytterligare press i samband med förberedelserna inför fotbolls-VM som ska avgöras mellan den 12 juni och 13 juli.

Förra veckan gick busschaufförer i VM-staden São Paulo ut i strejk. Resultatet blev de värsta trafikstockningarna i stadens historia. Några dagar tidigare genomförde runt åtta tusen poliser en demonstration i huvudstaden Brasilia genom att tåga till departementsbyggnaderna.

I de tolv städer där världsmästerskapens matcher ska spelas planeras samtidigt minst 15 olika protester i samband med VM-invigningen. Landets fackförbund planerar att utnyttja det faktum att världens blickar vänds mot Brasilien och hoppas därmed kunna sätta press på Dilma Rousseffs mittenvänster-regering.

Till och med personalen på över ett dussin brasilianska konsulat i USA och i Europa, vilka har till uppgift att utfärda visum till dem som vill resa till Brasilien för att se VM på plats, gick under förra veckan ut i strejk.
Samtidigt har personalen på flygbolaget Latam, som är regionens största, hotat med strejk eller en maskningsaktion, vilket skulle kunna störa hundratals internationella flygresor till och från Brasilien i samband med turneringen.

Professorer på 90 procent av landets statliga universitet, och många lärare på statliga grundskolor, har också gått ut i strejk medan ett stort antal museer och offentliga kulturella institutioner har stängt.

– En generalstrejk är inte utesluten, säger Sergio Ronaldo da Silva, som är generalsekreterare för de offentliganställdas största fackförbund, Condsef.

Han menar dock att de konflikter som nu är under uppsegling inte beror på fotbolls-VM.

– Vi har länge talat om att gå ut i strejk. Våra krav har inte med turneringen att göra, utan är krav vi ställt under flera års tid, säger Sergio Ronaldo da Silva till IPS.

Samtidigt menar han att om inget sker finns det en risk för att landet lamslås under fotbolls-VM.

– Regeringen borde har förutsett detta scenario. De vill visa upp Brasilien som ett första klassens land, men vår sjukvårdssektor går på knäna och detsamma gäller också för utbildningssektorn och kollektivtrafiken.

Condsef representerar ungefär 80 procent av landets 1,3 miljoner som är offentliganställda på federal nivå.

I slutet av förra året kom staten överens med en rad fackförbund om kommande lönehöjningar. Men enligt fackföreningarna byggde dessa överenskommelser på en förväntad inflation som var betydligt lägre än den senare visade sig vara, och därför menar man att avtalen inte har uppfyllts.

Brasilianska politiker har länge diskuterat åtgärder för att förhindra att arbetskonflikter bryter ut i samband med fotbolls-VM, och just nu debatteras ett lagförslag i senaten som syftar till att förhindra strejker. Enligt detta förslag skulle de fackföreningar som utlyser en strejk tvingas göra detta minst 15 dagar innan den träder i kraft samtidigt som minst 70 procent av personalen skulle tvingas arbeta vidare som vanligt.

Landets idrottsminister Aldo Rebelo förutspår trots allt att fotbolls-VM blir en fredlig tillställning och en folkfest.

– Om det blir några protester så kommer det att handla om isolerade händelser. Jag anser att vi är redo och att den allmänna säkerheten kan garanteras, sade Aldo Rebelo nyligen.

Men Pedro Trengrouse, som är expert på idrott och juridik vid Brasilianska juristinstitutet, menar att känslorna inför fotbolls-VM i dag är betydligt mer blandade än de var när det meddelades att landets skulle stå värd för turneringen.

– Inställningen har förändrats och protesterna är ett bevis för dessa förändringar, säger Pedro Trengrouse till IPS.

Han påpekar att när Brasilien utsågs till värdland var det ingen som befarade att turneringen skulle riskera att kantas av protester. Detta eftersom opinionsundersökningar visade att 80 procent av befolkningen stod bakom landets ansökan om att få arrangera VM. I dag visar istället opinionsundersökningar att 55 procent av de tillfrågade anser att VM kommer att skapa mer problem än nytta för landet.

Och bara två år efter VM ska Rio de Janeiro dessutom stå värd för sommar-OS 2016.

– Det krävs att en balans uppnås. Det är arbetarnas grundläggande rättighet att få strejka för bättre villkor. Samtidigt får strejker inte skada allmänheten, och det finns en opportunism bland vissa grupper. Protester kan inte tillåtas utmynna i kriminella handlingar och vandalism, säger juristen Pedro Trengrouse.

Fabiola Ortiz