Go to main navigation

Vitryssland

VM i Vitryssland har många förlorare

I söndags avgjordes finalen i hockey-VM. Men i årets turnering är de riktiga förlorarna viktigare att uppmärksamma än vinnarna. Minsk gator har rensats på uteliggare, drogberoende och aktivister. Många av dem har fängslats.

– Jag är säker på att förtrycket kommer att fortsätta efter att VM är slut, Internationella Ishockeyförbundet kommer nog inte ta något ansvar i efterhand, säger Andrei Sannikov, politisk aktivist från Vitryssland.

2009 tog Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, beslutet att låta Vitryssland anordna hockey-VM 2014, trots att landet sedan 1994 har kallats för Europas sista diktatur. Argumentet ”Sport och politik hör inte ihop”, är kanske ett av det mest använda av IIHF:s, ordförande René Fasel den under senaste tiden.

– Vitryssland är en diktatur och här är sport politik. Det främsta beviset på det är förtrycket som har skett enbart i samband med VM. Att anordna turneringen är viktigt för Lukasjenko för att få ett erkännande av det internationella samfundet och bli accepterad, säger Andrei Sannikov.

Andrei Sannikov kandiderade själv till presidentvalet i Vitryssland 2010. Men valresultatet – som manipulerades – visade att Lukasjenko blivit omvald. Samma kväll protesterade många människor i huvudstaden Minsk och Andrei Sannikov greps och dömdes till fem års fängelse.

Efter ett och ett halvt år släpptes han tack vare internationella påtryckningar, i dag är han erkänd politisk flykting i Storbritannien. Efter att beslutet om att hålla VM i Vitryssland togs 2009 har läget i landet förvärrats och många har varit kritiska till att låta landet anordna tävlingen. Sportstjärnor, mänskliga rättighetsorganisationer och EU-politiker satte press på IIHF under 2012 och Andrei Sannikov skrev i april ett öppet brev till förbundets ordförande René Fasel.

– Det är de officiella representanterna för IIHF som bär ansvaret, inte spelarna. Att IIHF ignorerar kritiken visar att de inte har någon moral över huvudtaget, säger han.

Nästa år är det presidentval i Vitryssland, men Andrei Sannikov ser inget hopp om förändring. Snarare kan ishockey-VM ha gjort situationen för oppositionen ännu värre. 

– Politiska aktivister har fängslats och förs in i ett system där människorna förstörs fysiskt och psykiskt. De hålls i jättetrånga, illaluktande celler tillsammans med flera andra. Vissa tvingas att dela cell med människor som är sjuka i tuberkulos. VM gör oppositionens situation ännu värre eftersom många kommer att bli knäckta. Jag önskar att René Fasel togs på en guidad tur i ett sådant fängelse och fick se hur hans fångar behandlas – för de är hans fångar, säger Andrei Sannikov.

Att Vitryssland hamnade i strålkastarljuset en kort stund ser han i och för sig som en chans, men tror inte att det kommer förändra de grundläggande problemen.

– När journalisterna åkt hem kommer läget vara ännu värre. De som inte passar in i samhället har redan fängslats och efter VM kommer även de som visat bristande lojalitet att råka ut för förtryck. För att Vitryssland ska kunna förändras måste Ukraina röra sig åt rätt håll och bli självständigt, då kommer aktivismen att sprida sig. Om det inte händer vill jag inte ens tänka på hur utvecklingen ser ut, säger Andrei Sannikov.

Stina Bergdal