Go to main navigation
flyktingar_1000.jpg

Flyktinglägret. I Dollo Ado, Etiopien, testar och utvärderar somaliska flyktingar Ikeahusen.

Foto: Åsa Sjöström/Moment Agency

Innovation

Hus i platta paket

Nu används Ikeas platta paket även utanför hemmets väggar. Genom ett samarbete mellan Ikea Foundation, FN:s flyktingorgan UNHCR och fristående svenska designers har man skapat ett hus som kan ge tak över huvudet åt flyktingar. Lika enkelt att packa upp som att packa ned.

Nu används Ikeas platta paket även utanför hemmets väggar. Genom ett samarbete mellan Ikea Foundation, FN:s flyktingorgan UNHCR och fristående svenska designers har man skapat ett hus som kan ge tak över huvudet åt flyktingar. Lika enkelt att packa upp som att packa ned.

Idén började som ett projekt för att designa friggebodar vid Formens hus i Bergslagen. Formgivarna insåg att steget till hus avsedda för flyktingar inte var långt och tog kontakt med Räddningsverket i Karlstad. De fick lite pengar från EU för att utforma en prototyp och designern Johan Karlsson, nyexaminerad från Konstfack, fick i uppdrag att leda projektet.

– Det finns en bild av Alexander den store när han ska erövra Persien. Det är inte stor skillnad mellan lägren på den bilden och de flyktingläger vi har i dag. Vi har haft samma tält i årtusenden. Då tänkte jag att här måste vi kunna göra någonting. Allt annat i samhällsutvecklingen går framåt så varför förändras inte boendesituationen för flyktingar? berättar han.

Johan Karlsson tog kontakt med Lennart Ekmark, dåvarande designchef för Ikea, för att övertyga honom om att företaget borde satsa på idén. Det var 2010 och möbelföretagets filantropiska organisation, Ikea Foundation, hade precis ändrat sina stadgar för att kunna dela ut pengar till humanitära projekt. Tajmingen hade inte kunnat vara bättre. De kontaktade FN:s flyktingorgan UNHCR för att kunna nå ut med produkten i större skala och plötsligt hade den tidigare friggeboden fått ett nytt syfte.

Kraven på designen är hårda. Paketen ska vara lätta att frakta och konstruktionen enkel att sätta ihop. Huset som nu testas i Dollo Ado i Etiopien och i norra Irak är 20 kvadratmeter stort, byggt av lätta material och rymmer en familj. Det liknar fortfarande en friggebod men har anpassats till flyktingsituationen. Huset har både uv-skydd och värmeisolering för att passa olika klimat. Det är också viktigt att husen går lätt att flytta.

– Regeringar är rädda att om man bygger hus så kommer flyktingarna att bli kvar en mycket lång tid. Men utan grund kan husen inte klassas som permanenta. Platta paket är inte bara enkla att packa upp utan också enkla att packa ihop, stoppa tillbaka i paketet och ta med om man måste flytta.

De enkla husen är ett drägligare och mer ekonomiskt alternativ än de traditionella tälten. I snitt spenderar en flykting 12 år i läger och tält håller sällan längre än sex månader. De nya husen kostar dubbelt så mycket men förväntas hålla i uppåt tio år.

– Vi var oroliga att husen skulle vara svåra att montera i fält. Men det gick bra, responsen var positiv. Vi märkte hur mycket det betyder för dessa flyktingar att vi gör detta. Det gav mig en kick till att jobba vidare.

Några justeringar behöver göras innan husen kan lanseras i större skala. Vilket flyktingläger som först kommer att få tillgång till de nya husen är en pågående diskussion.

Sara Valtersson