Under ett år har Uganda beskattat sina invånares sociala medier-användning.

Under ett år har Uganda beskattat sina invånares sociala medier-användning.

Skatt på sociala medier drabbar Ugandas döva hårt

Det har gått ett år sedan Ugandas regering införde en skatt på olika sociala medier-kanaler. Miljontals ugandier har övergett tjänsterna, och för landets döva har det blivit svårare att kommunicera.

Publicerad:

– Det borde inte kunna gå att beskatta rätten till information, säger Simon Eroku, kommunikatör på Ugandas nationella organisation för döva (UNAD), som berättar att hans arbete blivit svårare.

Det var den 1 juli förra året som ett lagförslag om att införa en skatt på sociala medier, även kallad ”Over The Top Tax” (OTT), klubbades igenom. Motiveringen var att skapa nya statsintäkter i ett förändrat informationssamhälle men kritiker har beskrivit skatten som en verktyg för att begränsa yttrandefriheten.

Sedan dess har användningen av sociala medier backat för första gången, miljontals användare har slutat använda de olika plattformarna. Användare som alltså får det svårare att få tillgång till digitala tjänster som utbildning, sjukvård samt nyheter och samhällsinformation. Vilket har lett till att risken för desinformation har blivit större.

58 olika tjänster, däribland WhatsApp, Twitter och Facebook, är nu ugandierna tvingade att betala skatt för att använda. Den ligger på 0,05 dollar per dag, inte helt obetydligt i ett land där 25 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Även tjänster för att göra mobila banköverföringar har beskattats.

Ugandas president Museveni har beskrivit sociala medier som en lyxvara och skrev i ett blogginlägg den 12 juli förra året att han ville att ugandierna skulle "sluta använda sina telefoner och fortsätta jobba".

Simon Eroku arbetar bland annat med att digitalisera det ugandiska teckenspråket. Foto: Unad

Sociala medier har gjort det möjligt att nå fler

För de som lever med hörselnedsättning och dövhet har sociala medier bidragit med nya möjligheter att kommunicera, vilket åter blivit svårare i Uganda det senaste året.

När Uganda drabbades av ett ebolautbrott 2012 gick det fort att uppdatera sina medlemmar kring läget, berättar Simon Eroku.

– Om det skulle hända i dag skulle vi vara mycket mer sårbara.

– Det har verkligen varit bra verktyg för oss, vi har kunnat nå ut till människor och platser som annars skulle vara oåtkomliga. Nu är det en större utmaning och vi har förlorat många medlemmar, säger Simon Eroku som nu får lägga mer tid och pengar på att resa och träffa folk på riktigt.

Dövhet och fattigdom hänger många gånger ihop vilket gör det svårare för den gruppen att ha råd att betala skatten.

– Det medföljde dessutom ingen information på teckenspråk om den här nya skatten, rent praktiskt blev det alltså också svårare att veta hur man skulle göra, säger Simon Eroku.

Simon Eroku leder en workshop i företagande för döva. Foto: UNAD

Hoppas att skatten hävs

Sedan 2017 har UNAD samarbetat med svenska Spider, ett center som arbetar inom området informations- och kommunikationsteknologi (ICT), med att digitalisera teckenspråkstjänster, drygt 80 procent av Ugandas döva befolkning hade redan då ingen tillgång till information på teckenspråk.

– Vi vill att de här tjänsterna ska finnas fria och gratis för alla men nu är det lite av en utmaning, menar Simon Eroku, som varit med i digitaliseringsarbetet och som snart är med och lanserar en teckenspråks-app.

Inför att lagförslaget skulle upp för omröstning bedrev UNAD mycket lobbyarbete för att få politikerna att ändra åsikt.

– Vi la ner mycket tid och pengar men de hade redan bestämt sig, säger Simon Eroku.

Därefter anslöt de också till protester som leddes av främst Ugandas unga, men än så länge utan resultat.

Simon Erokus mål är att skapa en värld utan hinder för unga med funktionshinder med hjälp av informations- och kommunikationsteknik. I Ugandas statsbudget finns skatten med under det kommande året men Simon Eroku hoppas att den på sikt kommer att tas bort.

– Sociala medier spelar verkligen stor roll för oss döva, det blir lättare att få tillgång till information och vi kan också hitta nya sätt att försörja oss, säger Simon Eroku.

Från regeringshåll fortsätter man försvara skatten och menar att det inte är ett sätt att begränsa det fria ordet utan ett sätt för staten att få in skatteintäkter. Ugandier ska snarare rikta sin kritik mot jättar som Facebook för att de förstör Ugandas möjlighet att taxera kommunikationstjänster, meddelade nyligen ordföranden för Ugandas kommunikationskommission.

Louise Gårdemyr

Mer läsning